Kérdések és válaszok

Lehet külön helyen az elszámolás?

Lehet külön helyen a termelés és a fogyasztás?

Sajnos nem. A fogyasztási helyen kétirányú mérő kerül felszerelésre és itt kell történnie a fogyasztásnak és a termelésnek is, a szaldóképzés ezen a ponton történik meg. Két különböző fogyasztási helyről nem lehet összevonni a termelést és a fogyasztást, a szaldóképzést a szolgáltató ebben az esetben nem készíti el.

Bármilyen invertert telepíthetek?

Amennyiben a hálózatra tápláló rendszert létesítünk – márpedig ahol van áramszolgáltatói hálózat, ott kizárólag ezt érdemes választanunk – csak olyan invertert telepíthetünk, amely az áramszolgáltatónál engedélyeztetve van. Magyarországon jelenlegi állapot szerint 7 inverter típus van engedélyezve. Ezek a következők:

  • SMA
  • EHE
  • Fronius
  • Siel
  • Siemens
  • Sunways
  • power one

Át kell alakítani a meglévő mérőhelyet és a csatlakozót?

A meglévő mérőhelyet akkor kell csak átalakítani, ha az a szabványoknak nem felel meg. Az áramszolgáltató a meglévő mérőberendezést díjmentesen kicseréli egy kétirányú mérőberendezésre, amely mindkét irányban méri az áthaladó villamos energiát. A csatlakozó légvezeték vagy földkábel átépítésére nincs szükség (kivéve ha szabványtalan). Amennyiben a meglévő áramszolgáltatói biztosító érték kisebb, mint a napelemes rendszer által kívánt biztosító érték, akkor a kapacitásbővítést az áramszolgáltató végrehajtja. 1×32 A felett amperenként jelenleg 3600 Ft/A + ÁFA.
Az igénybejelentéstől számítva itt akár több hetes átfutással is számolni kell.

Szükséges építési engedély a telepítéshez?

A napelemek háztetőre való telepítéséhez nem szükséges építési engedély. Egy átlagos napelem 14 – 20 kg közötti súlyú, ezért a felszerelés előtt célszerű megvizsgálni, hogy a tetőszerkezet el bírja-e a plussz terhet.
A megtermelt energiát az áramszolgáltató hálózatán “tároljuk”, ezért szükséges az áramszolgáltatói engedély. Egy csatlakozási tervet kell benyújtani, melyet engedélyez a szolgáltató.

Fontos hogy déli tetőfelülettel rendelkezzek?

Természetesen a déli tetőfelület a legideálisabb, de természetesen ettől eltérő tetőfelület is szóba jöhet. Amit tudni kell: amennyiben a déli iránytól eltérünk, csökkenni fog a termelt mennyiség. Ha a déli irányú napelemek termelését 100 %-nak vesszük, akkor ettől bármelyik irányban 45 fokkal eltérve már csak 94 %-os termelést érhetünk el, ha 90 fokkal térünk el a déli iránytól, akkor pedig 81 %-ot tudunk relizálni. Északra tájolt napelemek esetében 56 %-át tudjuk termelni az ideális déli mennyiségnek.
A tájoláskor ezt célszerű szem előtt tartani.

Nem túl drága egy ilyen rendszer létesítése?

Az elmúlt 2 év alatt a napelemek árai több mint 50 %-al csökkentek, ennek köszönhetően ma már mindenki számára elérhetővé válik ezen rendszerek megvalósítása. a magyar átlagfogyasztás évente 2500 kWh, ennyi energia megtermelésére alkalmas rendszer már 1,5 millió forintból megvalósítható.

A villamos energiaárak gyors növekedése miatt a befektetett összeg 7-8 év alatt megtérül.

Hogyan lehet meghatározni, hogy mennyit fog termelni a napelemes rendszer?

Szerencsénkre ma már a helyszíni adottságok ismeretében nagyon pontosan számítható, hogy 1 év alatt mennyi villamos energiát fog termelni a napelemes rendszerünk. Ennél fogva Önnek csak azt kell tudnia, hogy mennyi az éves fogyasztása és ennek ismeretében megadjuk, hogy mekkora teljesítményű rendszert kell felszerelnie.

Mekkora teljesítményű napelemet célszerű felszerelni?

Az a leggazdaságosabb megoldás, ha nagyjából annyi villamos energiát termelünk meg egy évben, amennyit el is használunk, azaz a vásárolt és termelt energia megegyezik. Ebben az esetben nem fizet senki, tehát ingyen van a villamos energia. Természetesen ha keresni is akarunk az üzleten, akkor többet is termelhetünk az általunk elfogyasztott mennyiségnél és bezsebeljük az érte járó pénzt.

Hogyan számolunk el a szolgáltatóval?

Ezt is részletesen szabályozzák a törvények. Nincs szükség új vezeték kiépítésére, ugyanazon a vezetéken adjuk át a megtermelt energiát a hálózati tárolóba, amelyiken vásárolunk is onnan. A szolgáltató díjtalanul egy kétirányú mérőberendezést szerel fel, amely méri azt is hogy mennyit vettünk, illetve mennyit termeltünk a hálózati tárolóba. 12 hónap elteltével elszámolás következik, a kettő egyenlege alapján jön ki, hogy többet vettünk vagy többet vásároltunk. Ha a vásárolt több, akkor a különbözetet kell csak kifizetni, ha viszont a termelt a magasabb, akkor a szolgáltató fizet nekünk.
Nézzünk erre egy egyszerű példát:

Tételezzük fel, hogy egy háztartás 3000 kWh-t fogyaszt egy év alatt.
A 2,5 kW-os rendszer felszerelése révén egy év alatt 2800 kWh energiát tudunk megtermelni. A megtermelt energia egy részét – tegyük fel ez 800 kWh – azonnal el is fogjuk használni az épületben, ezért csak 2000 kWh megy ki az áramszolgáltatói hálózatra, tehát ennyi halad át a kétirányú mérőn.
Az áramszolgáltatói hálózatról vételezett mennyiség csökken:
3000 – 800 = 2200 kWh
Az áramszolgáltatói elszámolásunk tehát a következő lesz:
2200 – 2000 = 200 kWh
Tehát a szolgáltató leszámláz nekünk 200 kWh-t az elszámoló számlában.

A legideálisabb esetben az elszámolásunkban 0 kWh lesz, tehát senki sem fizet senkinek.

Miért jó nekünk az áramszolgáltató, mint tároló?

A fogyasztásunk nagyon változó, attól függően, hogy éppen milyen villamos berendezést használunk. Azt nehéz megoldani, hogy éppen annyit termeljünk, amennyit el is fogyasztunk. Ezért jó a hálózati tároló, mert ha éppen nem tudjuk a megtermelt energiát elfogyasztani, akkor megy a tárolóba. Ha fordított a helyzet és éppen többre lenne szükségünk, mint amit megtermeltünk, akkor veszünk még hozzá a hálózati tárolóból (a szolgáltatótól).