Hogyan kezdjek hozzá?

A félreértések elkerülése végett érdemes lehet már a legelején tisztázni, hogy pontosan miről is van szó, amikor napelemekről beszélünk?
Manapság nyilvánvaló okokból, de végeredményben mégiscsak érthetetlen módon világviszonylatban alig használjuk ki a napenergiát, mely azonban nem csupán állandó és kimeríthetetlen, de szerencsére ingyenes is. A technikai újításoknak és a hozzánk hasonló cégeknek köszönhetően ma már Magyarországon is lehetséges a lakossági napenergia-alkalmazás, nem is kell hozzá különösképpen más, mint ötlet és elhatározás, valamint annyi befektethető összeg, mely azonban már 5-10 éven belül is képes megtérülni.

Családi ház, napelemes rendszerrel

Szükségem lesz-e engedélyekre?

Mivel egy háztartás nem fogyaszt többet átlagosan annál, hogy 2-10 kW teljesítményfelvételű napelemnél nagyobbra legyen szüksége, ezért a telepítéshez nem kell építési engedély. Az 50 kW-nál kisebb teljesítményű napelemeket és a hozzájuk tartozó rendszert háztartási méretű kiserőműveknek nevezi a hivatalos jogi nyelv, s az ilyen rendszerek szabadon kiépíthetőek.

Az illetékes áramszolgáltatóval azonban fel kell venni a kapcsolatot egy engedélyeztetési folyamat szükségessége miatt. Ez ellenben olyan fázis, mely nem hordoz magában különösebb bonyodalmakat, alapvetően gyorsan végbemenő folyamatról van szó. A hatóságok és a szolgáltatók – mára elmondhatjuk – fel vannak készülve arra, hogy egyes felhasználók napenergiára váltanak, s nem akadályozzák bonyolult bürokráciai kötelezettségek ránk ruházásával a munkálatokat. Ráadásul elvégezzük Ön helyett mindezt, tehát nem kell foglalkoznia a dologgal.

Lényege, hogy garantálja: optimalizálva legyen a rendszer a Villamos Művek hálózatához, hiszen a napelemek nem tárolnak, hanem visszatáplálják az energiát a hálózatra (amit elfogyasztunk, annak egy részét, vagy teljes egészét visszatápláljuk a napenergiának köszönhetően, napelemeink segítségével az áramszolgáltatónak).

Napelemek a ház oldalára szerelve

Milyen előzőleges lépéseket igényel egy rendszer telepítése?

Meg kell határozni, hogy az adott ház egy év alatt mennyi villamos energiát használ fel. Ezt azért kell tudni, mert a jelenlegi állami szabályozás miatt csak annyit célszerű megtermelni, amennyit az adott háztartás 1 év alatt elfogyaszt.
Az egy év alatt elfogyasztott áram és az ugyanennyi idő alatt visszatáplálásra került energia különbözetét kell csupán kifizetni egy éves, összesítő számlán. Ha a napelemek jól teljesítenek, egyáltalán nem lehetetlen elérni, hogy a különbözet 0 Ft legyen.

Meg kell bizonyosodni róla, hogy van-e olyan ferde tetőfelület, melyen kelettől nyugatig terjedő tájolással elhelyezhetőek a napelemek. Ez olyan tekintetben is fontos kérdés, mely összekapcsolható a napelemek számának problematikájával. Egy átlagos magyar családi ház évente 3000 kW áramot fogyaszt átlagosan. Ennek a megtermeléséhez körülbelül 15 m2-es ferde felületre van szükség, ahová napelemeket telepíthetünk.
Ha mindezen tulajdonságok adottak, nincs mitől tartani, ami befolyásolhatná a munkafolyamatokat.

Ugyanakkor azt is bele kell kalkulálni a dologba, hogy amennyiben telepítjük a napelemeket, azok helyén és pozícióján nem szabad módosítani 20-25 évig (minimum ekkora élettartammal bír egy napelem). Ha tehát tetőfelújítást tervezne, azt mindenképpen oldja meg, még mielőtt megbízna bennünket a napelemek kihelyezésével és a rendszer kiépítésével.

Spórolás

Mekkora teljesítményű legyen a rendszer?

Ezt Önnek kell eldöntenie. Fontos azonban, hogy nem tanácsos az éves szinten elfogyasztásra kerülő energiamennyiségnél többet termelni napenergiával, hiszen egyfelől csupán elenyésző összeget fizet az áramszolgáltató az így megtermelt plusz áramért, másrészt jogi bonyodalmakat is okoz az értékesítés, hiszen számlát kell adni az eladásra kerülő villamosenergiáról.
Mindazonáltal senkit sem akarunk lebeszélni arról, hogy többlet áramot termeljen vissza a hálózatba, így segítve még inkább a környezetvédelmet, de a mellékes tudnivalókról mindenképpen kötelességünknek érezzük tájékoztatni leendő ügyfeleinket.

A tapasztalatok alapján érdemes az éves fogyasztásnak megfelelően, azzal arányosan meghatározni a majdani rendszer teljesítményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.