Hogyan csináljuk mi?

A legelső fázisban megvizsgáljuk, hogy mely felület alkalmas a napelemek telepítésére, illetve milyen arányban vannak esetleges árnyékolások. Ezek után teljes körű felmérést készítünk, méretezünk, megvizsgáljuk az összes, felmerülő lehetőséget, majd az eredmények birtokában részletes és tételes árajánlatot készítünk.

Tervezés

Munkánk tehát két fontos szakaszra osztható: tervezési- és telepítési fázisra.
A tervezés nagyon fontos része a munkának: ha nincs tökéletesen méretezve a rendszer, akkor akár 10-20%-kal is kevesebb lehet a megtermelt energia annál, amit egyébként megtermelhetnénk. Sokan egész egyszerűen kihagyják ezt a fázist.

Ajánlatunkban minden esetben megadjuk, hogy az általunk méretezett rendszerrel várhatóan mennyi villamos energiát lehet majd 1 év alatt megtermelni, s minderre garanciát is vállalunk: amennyiben 5%-nál nagyobb a tényleges termelés és az általunk előre megadott érték közötti különbség (az energiatermelés kárára), akkor megtérítjük a forintban számított 5%-ot meghaladó különbözetet, vagy a rendszert díjmentesen bővítjük a kívánt termelés elérése érdekében.

Az árajánlatunk elfogadása esetén következik a szerződéskötés, amelyben részletesen meghatározzuk, hogy milyen feltételekkel telepítjük a rendszert.

A második fázis az áramszolgáltatói engedélyeztetés. Az engedélyeztetés akár 2 hónapot is igénybe vehet – átlagosan 6 hét – ezért már a szerződéskötés napján felvesszük a kapcsolatot az illetékes szolgáltatóval. A teljes engedélyeztetési folyamatot végigvisszük, Önnek csupán az utolsó 10% vállalási összeget kel kifizetnie az áramszolgáltatói hálózatra kapcsolást követően.

Az engedélyeztetéssel párhuzamosan zajlik az anyagok beszerzése és kivitelezés előkészítése. Ennek időigénye általában 2 – 3 hét.
A kivitelezést kisebb rendszereknél 1-2 nap alatt, nagyobb rendszerek – 10 kW felett – esetében, rendszertől függően 3-4 nap alatt végezzük el.

Napelem felszerelése

A tetőn végzendő feladatokat kizárólag szakképzett ácsok végzik, akik gondoskodnak a rögzítő elemek szakszerű felszereléséről, az esetleges sérült cserepek cseréjéről, vagy az egyéb javításokról. Már a kivitelezés megkezdése előtt jelezzük a megrendelő felé, ha a tetőszerkezetben valamilyen hibát találunk. A napelemet rögzítő szerkezetek felszerelését szoftveres méretezése előzi meg, így semmiképpen sem fordulhat elő olyan, hogy a szél később megbontja a szerkezetet.
A rögzítőszerkezetek alumíniumból, illetve nemesacélból készülnek, melyek minden elemére 12 éves gyártói garancia vonatkozik. A német K2 cég rögzítéstechnikáját alkalmazzuk, s ez vonatkozik minden típusú és anyagú felületre, tehát független attól. A mellékelt képen látható, hogy többféle típusú tetőfelületen is rögzítettünk már napelemeket, megkeresheti referenciáink között azt a változatot, mely az ön házára vonatkozhat.

Napelem telepítés

A rendszer leglátványosabb része a napelem modul. Cégünk elsősorban olyan napelem modult szerel fel Önnek, amelynek gyártója bizonyosan a TOP 10-ben szerepel. Miért fontos ez?

Tapasztalataink szerint a napelem gyártó piacon igen nagy a cserélődés, sok gyártó jelenik meg, majd viszonylag gyorsan meg is szűnik, vagy beolvad más cégekbe. Az Ön rendszerét 25 évre készítjük: a TOP 10-ben lévő gyártóknál nagy az esélye annak, hogy még 25 év múlva is létezik majd a vállalat, mely az elemeket gyártotta, így a garancia érvényesíthető lesz. Hiába ad egy gyártó 12 év garanciát a napelemre, ha mondjuk 5 év múlva megszűnik.

A szereléseink zömét a Trinasolar cég csúcsminőségű napelemeivel végezzük. A Trinasolar a legnagyobb gyártó a világon – lásd a mellékelt toplistát – amely folyamatosan fejleszti moduljait és versenyképes áron kereskedik velük szerte a világban. A 6 éves múltunk alatt egyetlen Trinasolar napelem meghibásodásra sem került sor!

Napelem ellenőrzése

A napelemeket tekintve nagyon fontos a szakszerű felszerelés. Amennyiben a szerelés nem az előírások szerint történik, és a napelemek feszülnek, vagy például nincsenek megfelelően rögzítve, az később a napelemek károsodásához vezethet.

A rendszer lelke az inverter, amely összeköttetést teremt az áramszolgáltatói hálózattal és folyamatosan vezérli, illetve kontrollálja a termelést. Cégünk a Fronius osztrák cég invertereit szereli rendszereibe. A Napvillany Kft. szervizpartnere a Froniusnak, így Magyarországon az összes Fronius invertert szervizelhetjük.
Szerencsére erre nemigen szokott sor kerülni, mert a cég inverterei az elmúlt 6 év tapasztalata alapján kiválóan és hibátlanul üzemelnek. Invertereinket a megrendelő kérése alapján datamanager kártyával szereljük fel, így a berendezés számítógépen keresztül felügyelhető és a működési adatok folyamatosan letölthetőek.

A kivitelezéshez tartozik még a szükséges villanyszerelési munkák elvégzése, így a védelmi eszközök elhelyezése, a szükséges vezetékek beszerelése, az EPH hálózatok elkészítése, valamint az érintésvédelem kialakítása.
Már a helyszíni felmérés során egyeztetjük a megrendelővel a vezetékezés kialakítását, ügyelve arra, hogy legkevesebb beavatkozásra kerüljön sor a hálózatokban, hogy az épület homlokzatát ne csúfítsuk el, amennyiben nem muszáj.

A kivitelezés befejezését követően a rendszert az áramszolgáltatónál készre jelentjük és koordináljuk a hálózatra csatlakoztatást.
A rendszer átadásának része a szükséges dokumentációk elkészítése (garancia levelek, teljesítmény nyilatkozatok, stb.).

Azt követően, hogy a megrendelő elkezdi használni a rendszerét, folyamatosan tartjuk vele a kapcsolatot, annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb megelégedésére szolgáljon az energiatermelés. Szükség esetén módosítjuk az inverter beállításokat, s elvégezzük az esetleges szerviz munkákat.