Árak

Áraink annak fényében értelmezhetőek legjobban, ha megvizsgáljuk a rendszer segítségével megtakarítható villamosenergia árát éves szinten.
Mivel az utóbbi években szó szerint a felére csökkent a napelemek és a hozzájuk tartozó kiegészítő technikai eszközök ára, egy átlagos otthon napelemekkel való felszerelése már 1-1,5 millió forintból megvalósítható. Egy ilyen konstrukció igen hamar visszahozza az árát. Ha kiszámolja, hogy egy év alatt mennyit költ villanyra, s ebbe belekalkulálja a rendszer telepítésének árát, akkor arra az eredményre jutunk, hogy a megtérülés már 7 év alatt esedékes lehet.

Sokan a mai napig abban a hitben vannak, hogy a napelemes hálózatok kiépítése nagyon költséges, ráadásul a paneleket is állandóan cserélni kell, mert elromlanak, elöregednek, érzékenyek, stb. Mindez tíz évvel ezelőtt még igaznak bizonyulhatott, azonban ma már szó sincs ilyesmiről. Az általunk is alkalmazott, korszerű technikai elemek mindegyike strapabíró, hosszú életű, megbízható és amint azt a fentebb, példaképpen említett árbecslés is mutatja, egyáltalán nem drága. A minőségi napelemek esetében 25-30 éves élettartamról beszélhetünk, a gyártó garancia vállalása alapján a 25. év végén a teljesítmény 80%-át még bőven le fogja adni a napelem. Az inverterek élettartama 10-20 év közé tehető, de a gyártók egyre jobb és jobb inverterekkel rukkolnak elő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.